Български безплатен софтуер – има ли такова животно

Български безплатен софтуер. Има ли все пак такова животно? То, че има, има. Ама…. Днес определено ми върви само на едни такива прекрасни български софтуери, главно свързани с НОИ и счетоводство. За закуска програма на НОИ която не признава user контролите на ОС-а и се инсталира въпреки забраната, но само до някъде. След закуската продължих с мерака си да преместя Microinvest Invoice на Windows Server 2008 64-bit но уви, греда. Оооо те имали нова версия – Invoice Pro. Супер. Инсталация на чисто нова девствена ОС, лицензирана, абе всичко ток и жица и…отново греда. Два часа до финална инсталация на сървърната част и ето идва момента за импорт на данните и…..греда, не му хареса базата на новия Invoice. Добре де криво ляво, добре че имат форум хората от фирмата, чета там оправих го. Инсталирам клиентската част и…..греда. Ок ок, няма да мърморя, само лека настройка в firewall-а на сървъра за която никъде не пишеше и нещата заспаха. Остана само да успея да импортирам базите нормално, но и утре е ден. За завършек си помислих да разгледам опциите на програмата понеже така леко синия интерфейс ми действа зле на очите. И резултата е…опала…

Внимание: моля при вида на интерфейса внимавайте да не ви стане лошо от смях или като мен да поискате да си заблъскате главата в стената. Приятно работа с новия интерфейс.

6 comments on “Български безплатен софтуер – има ли такова животно

  1. Тук май нещата отиват доста далеч от идеята на статията, или поне на мен така ми се струва. Замисъла не е в това да „омаскаря“ всеки един продукт, независимо дали български или чужд, както и вашата компания Microinvest. За да бъда точен и да не бъда обвиняван в подвеждане ще отбележа, че имате и продукти до които имам допир и заслужават сериозна похвала. Пример за такъв лично за мен е Warehouse Open, но това е друга тема.
    ––––––––––––-
    Относно посочените греди, не виждам причина на чиста ОС, инсталационния процес на продукта да мине привидно нормално без съобщение за нито една грешка и в последствие да се окаже, че няма инсталирани необходимите му външни приложения за неговата работа. При това положение всеки който прави инсталацията би останал в учудване защо изглежда наред, а не работи. Ако има някакъв начин да troubleshoot-на проблема за да помогна за отстраняването му в бъдеща версия бих помогнал.
    –––––––––––––
    Причината да прибегна до смяна на цветовата гама на интерфейса беше именно дразнещия окото ми цвят и трудно забележимите контури на бутоните. Свидетел съм и на ваши продукти които имат доста по-добър интерфейс, но уви Invoice-а не мога да причисля към тях. Съвсем скоро ще чуя и отзивите от хората който ще използват софтуера в ежедневната си работа.

  2. Да започнем отначало:
    Защо аз не удрям греди? Ами защото зная как се настройва сървър и се построява правилно система.
    И тук мога да се хвана за 100 лева на бас, че при правилно направена машина, аз ще инсталирам продукта от първи път, без греди.
    След това за още 100 лева ще подкарам стария продукт на Windows 7 64 бит. Който желае да го види, нека да ми напише пощата си, ще му снимам моя екран. Аз така работя.
    За още 100 лева ще направя и директно конвертиране на старата база без никакви затруднения. Защото смятам, че съм професионалист в компютърните науки.

    По отношение на графичния дизайн единствено мога да кажа следното – съществуват много български продукти за фактуриране. Кой е най-популярния? Microinvest Invoice и наследникът му Microinvest Invoice Pro! Нещо, което се харесва на много хора има правото да съществува в собствената си форма. Затова уважавайте мнението на хората, да, възможно е да се подобрят неща, но като цяло този продукт се харесва. А това е важното.

    И защо не сте показали стандартния интерфейс? Манипулирате и представяте нещата изкривено. Подвеждате читателите.

    Като последно – нека всички, които критикуват да покажат нещо, което те са направили. Сигурен съм, че от 100 кладенеца ще извадим вода за да омаскарим всеки продукт. Типично българска черта.

  3. Извинете че се намесвам тук, но…
    Кой луд потребител ще гледа това зелено, без след 20 секунди да го хване морска болест?
    Нормално е потребителите да са поискали и други опции на интерфейса с други цветове, освен стандартния. Но точно тези цветове за софтуер – Извинявайте! Това не е реклама по телевизията, а нещо на което се работи ежедневно. Направете си експеримент господин Мирчев, пуснете зеления интерфейс и само гледайте монитора за 2 минути…

  4. Всекидневно виждам проблема на потребителите с именно това тяхно желание да ползват стар софтуер и трудността им към преминаване към нов или към някой друг. Във фирмата за която става въпрос се използваше старата версия на Invoice без проблеми, но именно необходимостта от намаляне на разходите и осъвременяване на софтуера и хардуера се налага преминаване към новата версия. Оценявам труда на колегите стоящи зад Invoice Pro, но абсолютно не мога да се съглася с цветовата гама и вида на интерфейса. Не изглежда професионален и най-вече приятен за работа. Тук не визирам layout-а, а именно цветовете. И все пак нещата трябва да вървят напред при което очакванията ми са за все по-конкурентен и добър софтуер. Както казахте „Microinvest Invoice Pro е единственият български безплатен софтуер за фактуриране, който е официално съвместим с Windows 7“, a aко не беше единствен дали интерфейса щеше да е на същото ниво?

  5. Здравейте!

    Можете да използвате и стандартния изглед, ако тези два не Ви харесват. Microinvest Invoice Pro е единственият български безплатен софтуер за фактуриране, който е официално съвместим с Windows 7 (а скоро и с WIndows 8).
    Важен елемент е, че тези два нови интерфейса са интегрирани, заради желанието на потребители на софтуера. Дизайнът (графичен и потребителски) на този софтуер са разработени от съответните екипи от специалисти. За съжаление в България често предпочитаме програмите ни да изглеждат както в началото на 90-те години и по възможност да са правени от един човек. Зад този софтуер стои труда на различни екипи и е най-разпространеният в България. Ако не Ви харесва дизайнът, просто ползвайте стандартния.

    Честита баба Марта и успех с блога!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *