Плажовете на Амулиани

Аликес / Alikes Beach

Picture 1 of 57

Остров Амулиани е единствения обитаем остров на Халкидики. Няма да навлизам в подробности за острова, за него може да намерите информация в други сайтове или в един предишен пост, разказващ за условията на къмпинг Аликес. Като данни за острова ще кажа само, че се намира между ръкавите Ситоня и Атон и разстоянието до него от София е около 360км по суша и по-малко от 2 морски мили. На острова има множество вили и къщи за настаняване, само един голям комплекс и само един къмпинг, Аликес. Повтарям само един къмпинг. Има едно свърталище на каравани с дървени пристройки наречено от някой къмпинг „Мегали Амос“, но това не е истински къмпинг, в който да можете да отседнете. По скоро е място, което не знам как гърците са разрешили да се засели с каравани, много от тях и български. Съответно когато няма регламент и правила мръсотията е превзела всичко наоколо, включително и плажа. Именно плажа там се казва „Мегали Амос“.

Амулиани е толкова малък, че първоначално дори планирах да оставим колата на континента и да обикаляме пеша или със скутер под наем…е благодарен съм, че не го направихме. В горещината от над 30 градуса дори и 2-3км пеша без сянка не са приятни. Вземете си колата с вас ако сте за по-дълго и мислите да обикаляте по острова, скутер също ще свърши работа. Заредете гориво на континента, на острова има една малка бензиностанция до пристанището, която така и не видях отворена.

Стига подробности, нека минем на най-важното заради което си заслужава да посетите остров Амулиани, плажовете. На гръцки Амулиани означавало ситен пясък. Острова има множество малки плажчета, до някой от тях се стига по черен път или само по вода. Освен тях има и няколко големи плажа лесно достъпни по суша. Успяхме да посетим всички от по-лесно достъпните плажове и горещо препоръчваме (и непрепоръчваме):

  • Аликес – това е плажа непосредствено пред къмпинга носещ същото име. Плажната ивица е дълга и достатъчно широка. Има няколко плажни бара с чадъри и шезлонги и достатъчно празно място около тях. Разбира се, както и другаде в Гърция може да се разположите на шезлонгите и да си поръчате просто нещо от бара. Допълнителна такса чадър и шезлонг няма. Водата е с тюркоазено син цвят, страхотно бистра и прозрачна, а дъното е полегато и става дълбоко плавно. Има много голяма плитка ивица подходяща за деца или за „големи“ плитцикащи се деца 🙂 Страхотен голям залив, ситен пясък и кристално чиста вода въпреки голямата посещаемост.

  • Karagatsia – това ни е втория фаворит за плаж достъпен по суша. Много хвалят още един наречен Faka, но пътя до него е черен и се отказахме. В последствие го видяхме от едно корабче за разходка, май си трябва джип за да стигнеш до него. До Karagatsia се стига по аслфалтов път започващ в близост до пристанището. На плажа има бар с чадъри и шезлонги и много сводобно пространство. Пясъка е ситен, залива е страхотен. Разположението му е такова, че немога да си представя какво трябва да се случи в морето за да има вълни там. Водата е прозрачна и спокойна като в плувен басейн. Срещу бара има един бетонен пристан, който се използва за скокове. Проверете си дълбочината понеже не е много дълбоко. Иначе по дъното нямаше някакви опасни боклуци.

 

  • Магарешки острови (Drenia Islands) – това са малки необитаеми островчета в близост до Амулиани. До тях може да стигнете като си наемете лодка, 50евро + цената на горивото. Другия вариант е да се качите на корабче, което прави разходка около острова и спира после на Drenia Islands. Тръгва всеки ден от пристанището мисля в 10:30 часа. Цената е 11 евро на човек. Корабчето прави пълна обиколка като учтиво ви разказват за плажовете по острова, но само на гръцки. Като ти вземат парите и питаш за информация говорят английски без проблем, ама после само на гръцки. Ей това им мразя на византийците, че се правят на отхапани от 100 костенурки става ли дума за друг език освен гръцки. След обиколката корабчето ви стоварва за около час на по-малкия остров. Плажа там е….просто като кътче от рая. Обаче само час и после ви кара на по-големия остров, който за необитаем си е доста населен. Има бар с таверна и множество каравани в горичката сякаш спуснати с парашут (инфраструктура няма на острова). Разбира се корабчето ви оставя тук за 3-4 часа, да може да си хапнете и да си поръчате по нещо от бара. Плажа…ми не е толкова добър като на предния остров. Във водата има някаква разтителност и съответно поради по-големия човекопоток различни боклуци – капачки, някое найлонче и др.
  • Свети Георги (Agios Giorgios) – това е тесен плаж от страната на острова към Атон, по пътя за Мегали Амос. Плажчето не е лошо, но не ни впечатли с нищо особенно. Стига се по черен път с лека кола без проблем.
  • Tratovoli, Tsaska и Karnagio – до тях неможахме да стигнем с кола. От лодката изглеждаха като пусти малки плажчета, някои от тях с по 1-2 малки вилички. Май си трябва лодка за да ги разгледате.
  • Мегали Амос – както вече писах в началото – мръсен комерсиален плаж. Гледа точно срещу магарешките острови. Отидохме, точно да се разположим на шезлонгите на бара и…на пясъка и във водата изпражения от куче, плаващ памперс, капачки и фасове по пясъка. Водни колела под наем и покрай тях….боклуци, зад плажа също….а не мерси.
  • пристанището – точно на пристанището има малък плаж. Не ни впечатли. Идеята да се къпеш между лодки до ферибота не ни допада.
  • други – обиколихме и няколко малки плажчета до селото и до комплекса на острова, но така и не ни харесаха. Прекалено малки и мръсни, въпреки, че бяха пусти. Комплекса реално няма плаж според мен. Парче пясък скътано до пристанище за лодки под наем с 6 шезлонга и табела Blue Flag…но пък си имат басейн. Е и все пак всичко на строва се стига за максимум 10 минути с кола.

Определено ако сте любители на хубавите плажове остров Амулиани не е за пропускане. В смесицата от диви и комерсиални плажове всеки ще намери комфорта за себе си. Все пак острова си пада по див и става за почивка максимум до седмица, за 10-15 дни може би ще ви се стори скучен. Не очаквайте на него луди заведения и курорт тип Слънчев бряг.

0 comments on “Плажовете на Амулиани

2 Pings/Trackbacks for "Плажовете на Амулиани"

  1. […] Остров Амулиани – единствения обитаем остров на Халкидики. Население около 600 души, едно село, малко асвалт и повече черни пътища, прекрасни плажове, спокойствие, кристална вода. Бяхме там в периода от 25 Юни до 2-ри Юли. За пръв път хващаме в Гърция от летния им сезон (1 Юли до 30 Август). Има нещо сбъркано в идеята за този сезон. До 30-ти Юни времето си е чудесно, морето идеално, деня дълъг….обаче туристи няма. На къмпинг Аликес бяхме около 8-9 палатки и няколко каравани, персонала сякаш спи, не се впряга, строители още работят и довършват новите санитарни помещения… От почиващите повещето бяхме българи и сърби. На 30-ти Юни и на 1-ви Юли изведнъж сякаш някой извика СТАРТ. За два дни се напълни с почиващи гърци и българи. Персонала се разтича, настанявания, чистене. Строителите за 1 ден свършиха работа, която вършеха цяла седмица преди това, изритаха ги, махнаха боклуците. Ако търсите спокойна почивка определено преди 30-ти Юни е вашето време. А и цените са с около 35-40% по-ниски. […]

  2. […] При нас подобна палатка използваме за 1-2 морски почивки годишно от по 7-10 дни и една на планина за 2-3 дни и то при хубаво време. Всеки казва заложи на хубава палатка, но цена от 500-1000лв при толкова честа употреба си е висока. Никой не може да каже и дали палатка за такива пари ще издържи повече години от палатка за 120лв от Метро (преди година преживяхме страхотна гръмотевична буря 6-7 часа с 10 годишна безименна палатка и бяхме напълно сухи). И така за пореден път погледнахме към сайта на фреснакта марка Decathlon. Миналата година семейните им палатки нещо не ми допаднаха, изглеждаха евтини и фалшиви. При бурята, която преживяхме обаче, в къмпинга имаше няколко палатки Quechua и хората с тях бяха супер доволни и най-вече сухи. Харесахме си модела Quechua Arpenaz 4.1, като направихме компромис с екстрите. За него модел ревютата в интернет се оказаха доста оскъдни. Все пак Юли месец, при цена от 173лв, 2 години гаранция, възможност за връщане до 30 дни и резервни части в магазина на достъпни цени просто нямаше какво да му мислим повече. За броене миниту се сдобихме с новата ни лятна вила Quechua 4.1 и отпрашихме да я тестваме на остров Амулиани. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *