Новата лятна вила – Outwell Arizona L / Arizona 300

Около 3 години ползвахме за лятна вила Quechua 4.1. Отлична палатка за цената си, на която сега се радват друго семейство от Плевен, ако не се лъжа. Още от тогава обаче, си бяхме харесали друг модел палатка, но се предлагаше на прекалено висока цена у нас. Става дума за Outwell Arizona L или Arizona 300. При първото ми проучване тази палатка се оказа нещо като фантом – на сайта на Outwell я няма. Питах Outwell, това все пак техен модел ли е или китайска измислица, а те ми отговориха, че е anniversary модел и всяка година я променят, един вид пускат различен модел. Цената ѝ у нас за съжаление винаги се е въртяла около 700лв, което е прекалено високо, но есента на 2018 я мернах съвсем случайно в един доста противоречив немски онлайн магазин (Doorout) за 216 долара с доставка до България с DHL. Това прави около 370лв, доста по-различна сума 😉 Трябваха ми не повече от 10 минути да прежаля липсата на гаранция и след няколко дни палатката дойде. Опаковката беше както е излезнала от производителя без никакви забележки. До момента сме я ползвали сезон 2019, като я кръстихме на язовир Батак и след това две почивки в Гърция. Ако ви мързи да четете по-надолу то тази палатка може да се опише само с една дума – УНИКАЛНА.

Outwell Arizona L/300

Picture 1 of 34

Какво я прави уникална?

  • На първо време конструкцията и размерите. Това е купулна палатка в която можете да стоите прав. Да точно така, висока е 210см, вътрешна височина 195см. Купула е с 3 кръстосани рейки, което я прави доста стабилна и мега бърза за разпъване. Освен това е с пришит под. Тези две неща бяха основните когато се спряхме на тази палатка. Едновременно е достатъчно голяма за дълго къмпингуване (10 + дена), а в същото време се разпъва и сгъва за няколко минути. Пришития под помага за по-малко чистене при прибирането, от вътрешната страна е в пъти по-чиста от палатка без под. Спалното помещение стои закачено вътре и се събира направо в палатката, без да се откача допълнително.
  • Пришития под и спалното помещение вътре е доста интересно като идея, която дава възможност палатката да се разпъне в дъждовно време без да се намокри вътре. Дори първото ни разпъване беше точно такова. За да го постигнете следвайте принципа на разпъване показан на видео-то в интернет – прокарвате рейките в отворите, един човек влиза в нея и затваря ципа (да не я пълни с вода), надига средата, а другия отвън закрепва рейките в обтяжките. Черния под, който виждате на снимките да надстърча, НЕ е от палатката, а е допълнителен върху който е поставена.
  • Другия огромен плюс е наличността на два входа. Страничния вход е само врата с цип, комарник няма. Има малко висок праг в който често се спъва човек. Централно се отваря цялата палатка, като има комарник и прозорец върху него. Особеното тук е, че вратата с прозореца няма цип от долната страна. Тоест за да е един вид затворено срещу насекоми винаги закопчавайте комарника. За проветрение са осигурени прозрец в задната част до спалното, цялата централна част ако я оставите само на комарник и отвори в горната предна част, които се отварят или затварят.
  • Предверие – достатъчно голямо е за маса и 4 стола да се седне вътре при дъжд или да се прибере още багаж. Е виждали сме и по-големи предверия, но предвид размера на палатката това е достатъчно. При нужда спокойно може да се използва и като второ спално.
  • Спалното помещение е с размери 180х240 като го дават за 3-ма души, спрямо Quechua 4.1 е осезателно по-малко, но напълно достатъчно за двама с малко дете например.
  • Палатката разполага с някаква специализирана стабилизираща система при вятър на Outwell и характерните за тях глезотиики – система за кабел и ток, джобчета, окачвания за осветление, джоб за прибиране на вратата на спалното и други.

Разбира се не всичко е розово:

  • Като основен минус при лятна почивка може да се отбележи температурата вътре. Най-вероятно заради пришития под в летните горещини, дори на сянка, вътре в палатката е много задушно. Самото спално помещение изглежда приятно като плат, но е някакъв вид полиестер, който не ни се струва много дишащ. Разбира се тези неща са плюс ако решите да я пробвате на планина. Не е тип планинска палатка, но е доста по топла вечерно време от евтините модели с отделен под.
  • Друго което отчитаме като минус е пода на спалното помещение – той не е твърд с по-голям воден стълб като на палатката. Ако при дъжд в палатката влезне вода на пода, тя няма да има откъде да се отече (заради пришития под), палатката ще стане като лиген и ще се намокрят и нещата в спалното помещение на пода.
  • Вратите нямат козирки за дъжд. В дъждовно време при влизане и излизане водата от вас и от покрива се стича вътре в палатката. Това с по-горната подточка се получава неприятна ситуация. Желателно е поне на единия вход да имате допълнителен навес или шатра покриващ част от палатката.

Като цяло, въпреки забелжките, миналия сезон Outwell Arizona L/300 се държа перфектно и във вятър и на дъжд и се усеща по-високия клас спрямо Quechua 4.1. Размера, който е същевременно не прекалено голям, но доста удобен, бързото разпъване и сгъване и пришития под за нас я правят универсална палатка. Може да я разпънеш и за 1 нощувка и за 10 нощувки, разбира се ако си с кола, теглото й е около 14кг ако не се лъжа. В момента намирам две други марки, които много приличат на Outwell Arizona L/300, но с някой разлики и нямам мнение за тях:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *